Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

«Μελωδικές Ζωγραφιές»

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μελωδικές Ζωγραφιές», οι Μικροί Μουσικόφιλοι της Α΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, σε συνεργασία με τη δασκάλα τους κ. Κατερίνα Σαρρή, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία του έργου του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932), γνωστού και ως ζωγράφου των παιδιών. Ο Ιακωβίδης αγαπά ιδιαίτερα να απεικονίζει σκηνές, από την παιδική και οικογενειακή ζωή, οι οποίες διαδραματίζονται μέσα σ’ ένα χαρούμενο και ζεστό περιβάλλον. Η ιερότητα της οικογένειας και η καθοριστική παρουσία του παππού και της γιαγιάς είναι θέματα που προβάλλονται μέσα από τα έργα του. Ο Ιακωβίδης συχνά επαναλαμβάνει τα θέματα των έργων του σε πίνακες μικρών διαστάσεων. Έτσι, ένα αγαπημένο θέμα, μπορεί να το συναντάμε ξανά και ξανά άλλοτε δουλεμένο με τον ίδιο τρόπο με τον αρχικό πίνακα και άλλοτε λίγο διαφορετικό. Εκτός από τις επαναλήψεις των έργων του σε μικρότερες διαστάσεις, ο Ιακωβίδης ξαναζωγραφίζει μόνο τμήματα πολλών έργων. Πιστεύει ότι ακόμα και ένα απότμημα, δηλαδή ένα κομμάτι μόνο από ένα ολόκληρο έργο, διαθέτει την αξία ενός ολοκληρωμένου έργου τέχνης. Έτσι, μετά από καταστροφή για οποιοδήποτε λόγο κάποιου έργου, δε διστάζει να κρατήσει τμήματά του αναγνωρίζοντας και αυτά σαν αυτόνομα έργα τέχνης.

CD-ROM: Στο ατελιέ του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη
Εκπαιδευτική Εφαρμογή – Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης
Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου

Claude Debussy:Children's Corner - Golliwogg's Cakewalk
Πιάνο: Benjamin Moser

Η Παιδική Γωνιά είναι μια σουίτα για σόλο πιάνο αφιερωμένη στην κόρη του συνθέτη, Claude-Emma. Περιλαμβάνει έξι έργα. Εκδόθηκε το 1908 και η παγκόσμια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους από τον Harold Bauer.

Επιπλέον, οι Μικροί Μουσικόφιλοι της Α΄ Τάξης εμπνεύστηκαν από αποσπάσματα του έργου «Παιδικά Κομμάτια» του Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984) και μας παρουσιάζουν τις ζωγραφιές τους.

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Παιδικά Κομμάτια (αποσπάσματα)
Πιάνο: Ντίνος Μαστρογιάννης

Η στοχοθεσία, φωτογραφικό υλικό καθώς και ο απολογισμός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών από τον διευθυντή μας κ. Λεωνίδα Κλουκίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου