Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη: String Demons

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Μουσική και… μουσικές» του σχολικού βιβλίου που μας προτρέπει να μην απορρίψουμε κάποιο είδος μουσικής προτού του δώσουμε την ευκαιρία να μας πει τη δική του ιστορία, οι Μικροί Μουσικόφιλοι της ΣΤ΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών φιλοξενούν τους Strings Demons, τη βιολονίστα Λυδία Μπουντούνη και τον βιολοντσελίστα Κωνσταντίνο Μπουντούνη. Πήραν το δίπλωμά τους με Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Ωδείο Ραζή (Tάξεις: Δημήτρη Σέμση και Ρενάτο Ρίπο αντιστοίχως). Έχουν παρακολουθήσει master classes με σημαντικούς καθηγητές (Sergey Kravchenko, Mischa Maisky), έχουν ηχογραφήσει επανειλημμένως για την E.B.U. και την Ελληνική Ραδιοφωνία και συμμετέχουν σε μικρά ή μεγαλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου με εμφανίσεις και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι Δαίμονες των Εγχόρδων ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2010 παίζοντας ροκ, κλασικά, παραδοσιακά, ποπ, πρωτότυπες διασκευές και δικές τους συνθέσεις. Το πηγαίο μουσικό ταλέντο τους συγκινεί. Λυδία και Κωνσταντίνε, σας ευχαριστούμε πολύ!


  1. Σε ποια ηλικία εμφανιστήκατε για πρώτη φορά σε κοινό ως σολίστ; 
S. D. Κατά δαιμονική σύμπτωση, η πρώτη σημαντική εμφάνιση και των 2 ήταν το 2002, με την Ορχήστρα Πατρών και μαέστρο τον Saulius Sondeckis, σε ηλικία 11 (Λυδία) και 13 (Κωνσταντίνος) ετών!

  1. Μουσικός γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ποια είναι η γνώμη σας;
S. D. Το μουσικό ταλέντο, όπως και το οποιοδήποτε ταλέντο βέβαια, είναι κάτι λίγο ανεξήγητο. Η φυσική κλίση, το DNA, το μικρόβιο το μουσικό που λέμε, αν τα έχεις, είναι πράγματα που υπάρχουν μέσα σου πριν καν αρχίσεις να μιλάς. Και είναι πολύ σημαντικό να τα έχεις. Από κάποιο σημείο και πέρα όμως και, ειδικά, από μία ηλικία και πέρα, εάν δεν έχεις στρωθεί κάτω να εργαστείς και να πειθαρχήσεις πάνω σ’ αυτό, το ταλέντο σε προδίδει. Και παραμένει απλώς και μόνο ένα ταλέντο που αραχνιάζει, παραμένει ανεκμετάλλευτο και δε σε πάει πουθενά! Άρα: μουσικός γεννιέσαι, αλλά για να γίνεις μουσικάρα, χρειάζεται δουλειά!

  1. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις σας, συμπεριλαμβάνονται βραβεία σας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Τι σημαίνει ένα βραβείο για εσάς;
S. D. Ένα βραβείο είναι σίγουρα πηγή χαράς και δικαίωσης. Και η διαδικασία ενός διαγωνισμού είναι δύσκολη, γι’ αυτό και είναι αξιοθαύμαστος όποιος συμμετέχει σ’ αυτήν, είτε βραβευτεί είτε όχι. Επίσης, κάποιες φορές ένα βραβείο σου ανοίγει κάποιους επαγγελματικούς δρόμους. Άλλες φορές όχι. Από εκεί και πέρα όμως, είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν για το πόσα βραβεία έχει ή δεν έχει πάρει κανείς, ή που θα τον κρίνουν βάσει αυτού, γιατί τελικά αυτό που μετράει είναι να έχει κάτι να τους πει με τη μουσική του. Το αυτί που δέχεται τη μουσική είναι ο τελικός κριτής και είναι ένας κριτής που σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για βραβεία και διακρίσεις!

  1. Ως ντουέτο, έχετε διασκευάσει έργα του Bach, του Vivaldi, του Τσιτσάνη, του Χιώτη και πολλών άλλων. Ποιο είναι το συνδετικό στοιχείο των μουσικών έργων που αποφασίζετε να διασκευάσετε;
S. D. Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν με την ίδια ευκολία και συχνότητα μουσικές του Bach, των Beatles, του Χατζιδάκι, του Vivaldi, του Michael Jackson, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Mozart, του Χιώτη, των Κατσιμιχαίων, του Ζαμπέτα, των Rolling Stones, του Beethoven, του Elton John, των Pink Floyd, του Tárrega, του Armstrong, του Jimmy Hendrix, του Tchaikovsky κ.ά. Μας αρέσει να κάνουμε την κλασική μουσική πιο λαϊκή και τη λαϊκή μουσική πιο κλασική! Όποια μουσική, μοτίβο ρυθμικό ή μελωδικό, μελωδία, κομμάτι, τραγούδι φτάσει στα αυτιά μας και μας αρέσει πολύ, μας καταλαμβάνει μία ακατανίκητη επιθυμία να πιάσουμε τα όργανα και να παίξουμε. Και βγαίνει με τον δικό μας τρόπο. Και περιέχει και τελείως δικά μας στοιχεία μέσα. Απ’ όποιο μουσικό χωράφι και να προέρχεται! Το κλασικό, το παραδοσιακό, το ποπ, το ροκ, το jazz, το λαϊκό. Έτσι, προκύπτουν οι διασκευές. Αβίαστα, χωρίς πολλή σκέψη, με πολλή δουλειά, με σεβασμό και αγάπη για τη μουσική! Γιατί αυτό που έχουμε ως βασικό κανόνα είναι ότι η μουσική είναι μία: η καλή!

Περασμένες μου αγάπες 
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Διασκευή: Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη

  1. Εκτός από την εκτέλεση και τη διασκευή μουσικών έργων ασχολείστε και με τη σύνθεση. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο «Οι Πειρατές»;  

S. D. Λοιπόν, «Οι Πειρατές» είναι ένα κομμάτι του Κωνσταντίνου και είναι το πρώτο δικό μας κομμάτι που παίξαμε οι δυο μας και το πρωτοπαρουσιάσαμε στα live που κάναμε με την επί δύο χρόνια συνεργάτιδά μας, Βασιλική Καρακώστα. Στην πρώτη καλοκαιρινή περιοδεία που κάναμε μαζί το 2012, ήταν το εναρκτήριο κομμάτι! Το γυρίσαμε σε πολλά νησιά, εξού και ο θαλασσινός του τίτλος! Το πρώτο μέρος είναι μία μάλλον ροκ μελωδία που πάει και έρχεται, περιέχει κλασικά στοιχεία και περάσματα και το δεύτερο μέρος είναι ένα ποντιακό μοτίβο – riff, με έντονο διονυσιακό χαρακτήρα, απ’ αυτά που μας αρέσουν πολύ!

  1. Ποιος είναι ο ρόλος των κρουστών στη μουσική που διασκευάζετε ή συνθέτετε;
S. D. Τα κρουστά είναι η αρχή των πάντων. Η βάση, ο ρυθμός. Όπως είπαμε και πριν, μας αρέσει να δίνουμε διονυσιακό χαρακτήρα στα κομμάτια μας και τι καλύτερο να το υποστηρίξει αυτό από τα κρουστά;!

  1. Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο κλασικής μουσικής;
Κ. Μ. Ποιος δε νιώθει σα Θεός όταν ακούει μία μελωδία από ένα κοντσέρτο του μεγάλου Vivaldi; Αυτού του διαχρονικού συνθέτη που έφτιαξε την αρμονία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλη η ροκ και, αργότερα, η ποπ μουσική; Το Καλοκαίρι από τις Τέσσερις Εποχές του είναι ανατριχιαστικά ωραίο! Πάντως ολόκληρη η κλασική, η μπαρόκ και η ρομαντική μουσική περιέχουν πολλά διαμάντια!

Αntonio Vivaldi: Καλοκαίρι (Τέσσερις Εποχές)
Διασκευή - Σόλο Βιολοντσέλο: Κωνσταντίνος Μπουντούνης 

  1. Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κι ένα έργο από την ελληνική μουσική παράδοση;
Λ. Μ. Το ίδιο και η παραδοσιακή! Ο διονυσιακός θρακιώτικος Ζωναράδικος Χορός σε κάνει να αισθάνεσαι το αίμα να κυλάει στις φλέβες σου πιο γρήγορα και την καρδιά σου να χτυπάει πιο ρυθμικά!

Ζωναράδικος Χορός (Παραδοσιακό Θράκης)
Διασκευή: Ευάγγελος Μπουντούνης
Βιολί: Λυδία Μπουντούνη - Βιολοντσέλο: Κωνσταντίνος Μπουντούνης
Requinto: Μάρω Ραζή - Μαντολίνο: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

  1. Όταν δεν ασχολείστε με τη μουσική, τι προτιμάτε να κάνετε;
S. D. Βόλτες, ταινίες, ξεκούραση, κανένα βιβλίο και έξοδοι ή συγκεντρώσεις με παρέες φυσικά! Οι παρέες είναι αυτές που έσωζαν και θα σώζουν πάντα την Ελλάδα, από όλες τις απόψεις!

  1. Γονείς σας είναι οι διακεκριμένοι μουσικοί Ευάγγελος Μπουντούνης και Μάρω Ραζή. Ποιο είναι το συναίσθημα όταν συνεργάζεστε μουσικά; Διαφέρει η συνεργασία μαζί τους από άλλες συνεργασίες σας;
S. D. Πετύχατε φλέβα χρυσού τώρα γιατί, λόγω της συναυλίας που έχουμε μαζί τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20 Νοεμβρίου 2014, δουλεύουμε και όλοι μαζί αυτόν τον καιρό! Σίγουρα υπάρχει κάποια παραπάνω χημεία σε κάποια πράγματα, σε κάποια άλλα λιγότερη και, βέβαια, είναι μία συνεργασία λίγο πιο συναισθηματική από οποιαδήποτε άλλη. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και πολλοί τσακωμοί!!

Deep Blue
Μουσική: Ευάγγελος Μπουντούνης
Βιολί: Λυδία Μπουντούνη, Βιολοντσέλο: Κωνσταντίνος Μπουντούνης
Κιθάρες: Μάρω Ραζή, Ευάγγελος Μπουντούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου